Hæmodialyse i hjemmet

Hæmodialyse i hjemmet (Hjemme HD) er en behandlingsmulighed, der renser dit blod udenfor kroppen ved hjælp af en dialysemaskine og et fabriksfremstilletfilter, kaldet en dialysator. Her kan du lære mere om, hvordan du udfører hæmodialyse i hjemmet (Hjemme HD). 

Hvad er hjemmehæmodialyse (Hjemme HD)?

Hæmodialyse (HD) er en type dialyse, der renser dit blod udenfor din krop ved hjælp af en maskine og et dialysefilter, som er et fabrikfremstillet filter, der fungerer som en kunstig nyre.

Caregivers_home HD.png

Hvordan udfører jeg hjemmehæmodialyse (Hjemme HD)?

Hvis hjemmehæmodialyse (Hjemme HD) er den rigtige behandlingsform for dig, vil dit sundhedspersonale oplære dig i at klargøre din dialysemaskine og det øvrig udstyr, indsætte kanylerne korrekt, og vejlede dig i hvordan du udfører en vellykket behandling.

Older person flying a toy airplane with his grandson

Hjemmehæmodialyse (Hjemme HD) kan give dig mere frihed

Sammenlignet med at få dialyse på en klinik eller et hospital giver hjemmehæmodialyse dig mere fleksibilitet til at planlægge behandlingerne omkring de aktiviteter, du kender og holder af. Du kan endda være i stand til at rejse, mens du bliver behandlet med hjemmehæmodialyse (Hjemme HD). Du bør henvende dig til din sygeplejerske, inden du planlægger aktiviteter og rejser, da vedkommende kan give dig information om, hvordan du gør det sikkert og rigtigt, mens du lever et godt og aktivt liv.

Armen på en patient, som får hæmodialysebehandling derhjemme

Forberedelse af din krop til hjemmehæmodialyse (Hjemme HD)

Før du begynder hjemmehæmodialyse (Hjemme HD), skal du gennemføre 4-6 ugers oplæring for at kunne udføre behandlingen sikkert og korrekt. Hvis du har bruge for en omsorgsperson til at hjælpe dig med at udføre hjemmehæmodialyse (Hjemme HD), skal vedkommende også oplæres. 

Home home hemodialysis -  Preparing your home for Home HD

Forberedelse af dit hjem til hjemmehæmodialyse (Hjemme HD)

For at kunne udføre sikker og effektiv hjemmehæmodialyse (Hjemme HD) skal du have et rent sted, hvor du kan udføre dine daglige behandlinger. Du skal også bruge en stol eller seng, som er komfortabel for dig at sidde eller ligge i under behandlingen samt en telefon, som du kan bruge til eventuelle opkald til dit sundhedspersonale. Dit rene område skal indrettes til dialyse med den type stikkontakt, som din dialysemaskine skal bruge, et vandudtag, som er nem at komme til under behandlingen, og et afløb til retur vand. Disse tilpasninger vil blive organiseret af din klinik eller dit hospital.

En fra dit sundhedsteam vil normalt besøge dit hjem og hjælpe dig med at vælge det optimale sted til dit behandlingsområde og til opbevaring af produkter.

Home_HD_largeTile_6

Fordele ved hjemmehæmodialyse (Hjemme HD)

Hjemmehæmodialyse kan være den rigtige behandlingsform for dig, hvis den passer til din medicinske og fysiske tilstand samt valg af livsstil. Hjemmehæmodialyse giver dig mulighed for at nyde friheden ved at udføre dialysebehandlingen på et velkendt og trygt sted, hvor du har telefonisk adgang til professionel hjælp, hvis du har behov for det. Udførelse af behandling i hjemmet kan også øge din fleksibilitet, da du undgår hyppige besøg på hospitalet eller klinikken.

Hvad nu?

Peritonealdialyse (PD) i hjemmet

Der findes andre typer dialyse, der kan udføres i hjemmet. Lær mere om peritonealdialyse (PD).

Hæmodialyse på hospitalet (HD på hospital)

Du kan foretrække at få dialysebehandling på et hospital eller behandlingscenter i nærheden af dig. Lær mere om hæmodialyse på hospitalet (HD på hospital).

Andre behandlingsmuligheder

Hvis du og din læge beslutter, at dialyse ikke er den rigtige behandling for dig, findes der andre behandlingsmuligheder, som du kan overveje. Lær mere om andre muligheder for at behandle kronisk nyresygdom (CKD).