Lev godt med dialyse

At tage vare på dit mentale og fysiske helbred under din behandling med dialyse vil sikre, at du får det bedste ud af behandlingerne og hjælper dig til fortsat at leve et godt liv.

Mange aspekter af dit liv kan blive påvirket, når du er i dialyse. Jo bedre du passer på din krop og dit sind, jo bedre vil du kunne håndtere de behandlingsmæssige udfordringer og fortsat nyde de aktiviteter, som du holdt af, inden du fik diagnosen kronisk nyresygdom (CKD). Selvom du måske ikke har lyst til det i begyndelsen, vil du opleve, at når du kommer længere hen i forløbet vil det være muligt for dig at have en mere aktiv rolle i din behandling, hvis du holder dig fysisk og mentalt sund. Det kan måske endda hjælpe dig med at opretholde din normale hverdag på trods af de store livsændringer, du gennemgår.

Lev godt med dialyse

Håndtering af dine følelser

Tal om din sygdom

Intimitet og kronisk nyresygdom (CKD)

Motion og dialyse

Rejser og dialyse

Kost og dialyse

Håndtering af de følelsesmæssige aspekter af din diagnose

Håndtering af dine følelser

Tilpasning til et liv med en kronisk sygdom kan være en udfordrende proces. Uanset om du lige har fået din diagnose, eller du er længere henne i forløbet, vil du og dine nærmeste sandsynligvis opleve en række forskellige følelser. Håndtering af disse følelser er ikke nemt, men at dele og anerkende dem er essentielt for at opretholde dit mentale og fysiske helbred under dit dialyseforløb.

Two women talking to each other with one sharing information about their condition

Tal om din lidelse

At tale med din familie, venner og andre dialysepatienter om dine oplevelse med at have en kronisk nyresygdom (CKD) kan gøre det nemmere for dig – og dem – at håndtere de fysiske og mentale udfordringer ved din diagnose. Når du deler dine følelser med andre, kan det hjælpe dig med at forstå dine egne, så de føles mindre uoverkommelige og du føler dig mere i kontrol. Støtte og rådgivning fra dine nærmeste kan også hjælpe dig med at få et nyt og værdifuldt perspektiv på dine oplevelser. 

Dit intime liv mens du får dialyse

Intimitet og kronisk nyresygdom (CKD)

Med et fast behandlingsprogram kan bekymringer om, hvordan kronisk nyresygdom (CKD) påvirker din sexlyst, eventuelt virke mindre vigtigt. Men dit seksuelle velbefindende er en vigtig del af dit fysiske og følelsesmæssige helbred. Viden om hvordan og hvorfor dit sexliv kan ændres som følge af din sygdom, kan gøre dig og din partner mere trygge ved situationen.

Woman walking her brown dog outside near a large tree

Motion og dialyse

Regelmæssig fysisk aktivitet er vigtigt for at holde dig fysisk og mentalt stærk, mens du er i dialyse. Overholdelse af en motionsplan, som du har det godt med, kan hjælpe med at reducere dit kolesterolniveau, holde din vægt under kontrol, reducere stress og angst og forbedre dit hjertes sundhed for blot at nævne nogle af de mange fordele. En aktiv livsstil kan også hjælpe dig med at holde dig mentalt aktiv, så du har en mere positiv tilgang til hele dit behandlingsforløb og føler dig motiveret til at få mest mulig ud af dit liv med dialyse. 

LivingWell_DK.jpg

Lynvejledning i at leve godt med dialyse

Vi har udarbejdet en enkelt oversigt over de valg og aktiviteter, der kan hjælpe dig med at leve et godt liv, mens du er i dialyse. Download den, print den ud, og del den med din familie. 

Download
Airplane flying through the clouds to represent patients traveling while on dialysis

Rejser og dialyse

Uanset om du ønsker at tage på forretningsrejse eller ferie, er det muligt at fortsætte dine rejseaktiviteter, når du er i dialyse, hvis du forbereder rejsen i god tid. Dette gælder især, hvis du behandles med PD, som giver dig større fleksibilitet med hensyn til at rejse. Rejseaktiviteter kan løfte dit humør og kan hjælpe dig med at opretholde en fornemmelse af uafhængighed, mens du er i dialyse.

Nyrevenlig kost og dialyse

Kost og dialyse

Dialysebehandling kræver særlige kostmæssige overvejelser. Viden om hvad du bør og ikke bør spise, mens du er i dialyse samt overholdelse deraf, vil hjælpe dig med at holde din krop i balance. Et skift til en nyrevenlig kost vil sandsynligvis kræve, at du ændrer dine normale kostvaner. Din sygeplejerske eller diætist kan hjælpe dig med at lave en plan, som du er tilfreds med.

Frontpage_mediaslider_02

Er du pårørende eller ven til en person, der skal i dialyse?

At være omsorgsperson eller pårørende til en dialysepatient betyder, at dit liv vil ændres på den ene eller anden måde. Viden om hvad du kan forvente, vil hjælpe dig med at være forberedt på fremtiden. Lær mere om, hvad du kan forvente, hvordan du støtter din pårørende, og hvorfor det er vigtigt at tage vare på dig selv.

Lær mere