Skift til en nyrevenlig kost

En nyrevenlig kost vil hjælpe dig med at opretholde din krops balance og sikre, at du får den ernæring, du skal bruge for at holde dig sund.

Diet and Dialysis

Viden om hvad du bør og ikke bør spise, mens du bliver behandlet med dialyse, er en vigtig del af behandlingen af din kroniske nyresygdom (CKD). Indtag af en balanceret kost – herunder kulhydrater, fedtstoffer, proteiner, mineraler og væsker – vil give dig et godt grundlag for at holde dig sund under din dialysebehandling. Det er vigtigt, at du lytter til din sygeplejerske eller diætists rådgivning om, hvad din krop har brug for, specielt med hensyn til at ændre nogle af dine nuværende kostvaner.

Grandmother, daughter, and granddaughter standing in a kitchen, talking and laughing at the sink

Justering af din kost til dialyse

Som patient, der er på vej til at starte dialysebehandling, skal du ændre din dagligdag på mange måder. Som din sygeplejerske måske har fortalt dig, kan det betyde en ændring af, hvad du drikker og spiser. Da din krop ikke længere er i stand til at udskille affaldsstoffer og ekstra væske på samme måde som tidligere, skal du undgå visse typer fødevarer, for at din krop kan forblive sund og i balance.

Et skift til en mere nyrevenlig kost behøver ikke nødvendigvis at være en udfordring. At være bevidst om din kost under dit behandlingsforløb, kan hjælpe dig med at optimere dit velbefindende.

Patient and their spouse preparing a kidney-friendly salad together

Generelle kostmæssige retningslinjer for dialyse

De specifikke kostmæssige begrænsninger i forbindelse med dialyse varierer fra person til person. Dog er der nogle generelle retningslinjer, som gælder for alle patienter, uanset om de behandles med hæmodialyse (HD) – inklusive hjemmehæmodialyse (Hjemme HD) – eller peritonealdialyse (PD).

Skift til en nyrevenlig kost

Kostvejledning

Den optimale dialysediæt afhænger af din alder, vægt, nyrefunktion og hvilken type dialyse, du bliver behandlet med, samt hvorvidt du har andre sundhedsproblemer – f.eks. højt blodtryk, højt kolesterol eller sukkersyge. De kostmæssige krav er de samme for personer, der bliver behandlet med peritonealdialyse (PD) og hæmodialyse (HD), inklusive hjemmehæmodialyse (Hjemme HD). Dog er der nogle få vigtige forskelle, som du skal være opmærksom på.

Hvad nu?

Motion og dialyse

Regelmæssig motion, mens du bliver behandlet med dialyse, kan hjælpe dig med at holde dig fysisk og mentalt stærk. Lær mere om, hvordan du kan holde dig aktiv under dit behandlingsforløb.

Rejser og dialyse

Det er muligt for dig at rejse, selv efter du har fået stillet din diagnose. Lær mere om, hvordan du rejser med en kronisk nyresygdom (CKD).

Intimitet

Det er muligt at bibeholde dit sexliv, mens du bliver behandlet med dialyse. Lær mere om intimitet og dialyse.