Rejser og dialyse

Dialyse behøver ikke at forhindre dig i at rejse. Her kan du lære mere om de foranstaltninger, du skal træffe for at kunne få sikker behandling på dine rejser.    

Airplane flying through the clouds to represent patients traveling while on dialysis

For mange patienter med kroniske nyresygdomme (CKD) er det at forblive mobil og kunne rejse en vigtig del af at forblive uafhængig. Du har eventuelt brug for at rejse i forbindelse med arbejds- eller familiemæssige sammenhænge, eller blot fordi du kan lide det – og selv om det at rejse med dialysebehandling kan kræve særlige foranstaltninger, så er det stadig muligt at opfylde dine rejsebehov.

Rejser mens du får dialyse

Kan jeg rejse, mens jeg får dialyse?

Ja det er muligt for de fleste dialysepatienter at rejse og fortsætte deres behandling, mens de er væk hjemmefra. Din læge vil måske endda opfordre dig til at rejse, hvis du er i stand til det, på grund af det mentale boost, som det kan give dig. Det er vigtigt, at du taler med din sygeplejerske, før du arrangerer eventuelle specifikke rejseplaner. Du kan få rådgivning om, hvordan du rejser sikkert og hjælp til at planlægge, så du får den korrekte behandling, mens du er afsted.

Rejser mens du er på venteliste til en transplantation

Kan jeg rejse, mens jeg er på en transplantationsliste?

Ja det er muligt at rejse, mens du er aktiv patient på en transplantationsventeliste. Du skal dog informere din transplantationskoordinator om dine rejseplaner. De vil kunne rådgive dig om, hvorvidt du kan returnere fra din rejse hurtigt nok til at kunne acceptere en nyre, hvis en sådan bliver tilgængelig, mens du er væk. Hvis du rejser for langt væk til at kunne gøre dette, kan du også vælge at blive sat "på pause" i rejsens varighed. Det er vigtigt, at du indhenter præcise oplysninger om, hvordan denne proces fungerer for den specifikke venteliste, du er på. Vær proaktiv omkring at finde svar på disse spørgsmål, inden du begynder at planlægge din rejse.

Traveling - Traveling While on Peritoneal Dialysis.jpg

Rejse med peritonealdialyse (PD)

Patienter, som behandles med peritonealdialyse (PD), kan få deres varer leveret til deres rejsedestination. De skal medbringe deres maskine (hvis de bruger automatisk peritonealdialyse). Dette betyder, at det typisk er nemmere at rejse med PD end med andre typer dialyse. Det gælder dog fortsat, at hvis du behandles med peritonealdialyse (PD), skal du forhåndsplanlægge, hvordan du vil pakke og transporterer alt, hvad du skal bruge til din behandling, eller planlægge levering af dine behandlingsprodukter.

Rejser mens du får hæmodialyse derhjemme (hjemme-HD)

Rejse med hjemmehæmodialyse (Hjemme HD)

De fleste personer, der behandles med hjemmehæmodialyse (Hjemme HD), skal forhåndsarrangere deres behandling på en klinik i nærheden af deres rejsedestination. Dit hospital har måske en rejsekoordinator, der kan hjælpe dig med dette, og du bør tale med dit sundhedspersonale om, hvordan du får den støtte, du skal bruge. Du skal også sørge for at medbringe alle helbredsoplysninger, som du skal bruge for at kunne modtage behandling på din rejse.

Rejser mens du får hæmodialyse på hospital (HD på hospital)

Rejse med hæmodialyse på hospital(HD på hospital)

Hvis du behandles med hæmodialyse på hospital (HD på hospital), skal du forhåndsarrangere din behandling på en klinik i nærheden af din destination. De fleste klinikker har erfaring med at koordinere behandlinger for rejsende patienter, så du bør spørge dit sundhedspersonale, om der er nogen på din klinik, der kan hjælpe dig.

Frontpage_mediaslider_02

Er du omsorgsperson eller pårørende til en person, der kræver dialyse?

At være omsorgsperson eller pårørende til en dialysepatient betyder, at dit liv vil ændres på den ene eller anden måde. Viden om hvad du kan forvente, vil hjælpe dig med at være forberedt på den kommende tid. Lær mere om, hvad du kan forvente, hvordan du støtter din pårørende, og hvorfor det er vigtigt at du tage vare på dig selv.

Lær mere

Hvad nu?

Motion og dialyse

Vedligeholdelse af dit fysiske helbred kan hjælpe dig med at få det optimale ud af din behandling. Lær mere om de måder, hvorpå du kan holde dig aktiv, mens du får dialyse.

Skift til en nyrevenlig kost

En nyrevenlig kost er en stor hjælp til at optimere dit velbefindende under dit behandlingsforløb. Lær mere om din kost og dialyse.

Intimitet

Det er muligt at bibeholde dit sexliv, mens du bliver behandlet med dialyse. Lær mere om intimitet og dialyse.