Intimitet

Det er muligt at bibeholde dit sexliv, mens du behandles med dialyse. At tale åbent omkring eventuelle problemer, som du måtte opleve, er første skridt mod at opretholde dit sexliv under behandling.

Intimacy and Chronic Kidney Disease

Med alle de nye informationer, som du modtager, kan du være usikker på, hvordan du opretholder visse aspekter af dit liv. Du føler eventuelt at sex er en vigtig del af dit fysiske og følelsesmæssige velbefindende, men at planlægning af behandlinger, administration af medicin og opfyldelse af arbejds- og familiemæssige forpligtelser giver meget lidt tid til intimitet, hvilket er normalt.

Udfordringer i forbindelse med selvtillid, kropbevidsthed og sexlyst er almindelige for personer, der behandles med dialyse. Det første skridt mod at overkomme disse er at kommunikere med din partner og dit sundhedspersonale.

Intimacy - Being Intimate on Peritoneal Dialysis (PD).jpg

Sexliv og peritonealdialyse (PD)

Hvis du bliver behandlet med peritonealdialyse (PD), vil du måske føle ubehag ved at dyrke sex med dialysevæske i maven. Spørg din PD-sygeplejerske om det er muligt at dræne væsken ud, før du dyrker sex. Det er muligt at dyrke sex, mens du er tilsluttet en PD-maskine. Du og din partner vil finde en måde, hvor I undgår at trække i kateteret. Som alternativ kan du spørge din PD-sygeplejerske, om det er muligt at frakoble dialysemaskinen om natten, så du kan dyrke sex.

Tal med din partner om intimitet mens du får dialyse

Samtaler med din partner om intimitet

Kommunikation med din partner om, hvordan din kroniske nyresygdom (CDK) påvirker din sexlyst, og at I deler jeres følelser og behov er vigtigt for, at I kan opretholde nærheden. Samtaler om de fysiske og følelsesmæssige udfordringer, som du eventuelt oplever, kan skabe gensidig forståelse, og giver jer mulighed for at håndtere det på en måde, der føles tryg for jer begge. Det kan være grænseoverskridende at have denne slags samtaler. Seksuel dysfunktion er almindeligt, hvis man lider af kronisk nyresygdom(CKD) og det reducerer spændinger, hvis I taler om det.

Drøft manglende lyst til sex mens du får dialyse

Manglende sexlyst

Der er flere årsager til, at din lyst til sex kan variere i løbet af din behandling. Du kan opleve smerter, træthed eller hormonel ubalance, der reducerer din sexlyst. Du kan have bekymringer om dit kropslige udseende eller din seksuelle præstation, der får dig til at forsøge at undgå fysisk nærkontakt med din partner. Det er vigtigt, at du diskuterer disse følelser med din partner. Hvis du ikke føler dig tryg ved at dyrke sex, kan I måske overveje at finde alternativer, der kan hjælpe jer med at bibeholde den fysiske nærhed. 

Hvis du og din partner beslutter ikke at dyrke sex, er det en god ide at tale med din læge for at finde den eventuelt underliggende årsag til din manglende sexlyst.

Frontpage_mediaslider_02

Er du pårørende til en person, der kræver dialyse?

At være omsorgsperson eller pårørende til en dialysepatient betyder, at dit liv vil ændres på den ene eller anden måde. Viden om hvad du kan forvente, vil hjælpe dig med at være forberedt på den kommende tid. Lær mere om, hvad du kan forvente, hvordan du støtter din pårørende, og hvorfor det er vigtigt at tage vare på dig selv.

Lær mere

Hvad nu?

Motion og dialyse

Vedligeholdelse af dit fysiske helbred kan hjælpe dig med at få det optimale ud af din behandling. Lær mere om de måder, hvorpå du kan holde dig aktiv, mens du får dialyse.

Rejser og dialyse

Det kan være muligt for dig at rejse, mens du er i dialyse. Lær mere om, hvordan du rejser med en kronisk nyresygdom (CKD).

Skift til en nyrevenlig kost

En nyrevenlig kost er en stor hjælp til at optimere dit velbefindende under dit behandlingsforløb. Lær mere om din kost og dialyse.