Håndtering af dine følelser

Måden, hvorpå du håndterer dine følelser i løbet af dit behandlingsforløb, kan have en væsentlig indvirkning på dit velbefindende.

Coping with your emotions

Det er normalt at opleve en række blandede følelser, når du omstiller dig til et liv med en kronisk nyresygdom (CKD). Det er vigtigt, at du er ærlig over for dig selv om, hvad du føler, og at du giver dig selv lov til at udtrykke disse følelser. Bevidsthed om dine følelser og åbenhed omkring dine bekymringer og din sygdom er et vigtigt skridt for at skabe positive, mentale ændringer.

Følelser, som du kan opleve, mens du får dialyse

Følelser, som du eventuelt kan opleve

Som ved alle væsentlige livsforandringer følger der en række blandede følelser med i kølvandet. Dette gælder også for en diagnose på kronisk nyresygdom (CKD). Et liv med dialyse kræver fysisk og mental energi, og der kan være tidspunkter, hvor du føler dig overvældet af de følelsesmæssige udfordringer, der følger med.

Læs mere om, hvilke følelser du kan opleve 

Få den følelsesmæssige støtte, som du har brug for, mens du får dialyse

Få den hjælp, du skal bruge

Husk på, at du ikke er alene med din sygdom. Din læge og andre sundhedsmedarbejdere kan sætte dig i kontakt med de støtteordninger, som du kan bruge til at håndtere dine følelser. For at få det optimale ud af dette netværk kræver det eventuelt, at du tager initiativet – dvs. stiller spørgsmål, beskriver symptomer og sætter dig ind i din sygdom. Omsorgspersoner og familiemedlemmer kan også spille en vigtig rolle i forbindelse med at yde følelsesmæssig support.

Det er vigtigt, at du er meget ærlig overfor dit sundhedsteam omkring de følelser, du oplever. Du vil eventuelt kunne blive henvist til en socialrådgiver eller psykolog. Hvis du føler dig magtesløs, skal du henvende dig til din læge. Hvis du ikke føler dig i stand til at tale med dit sundhedsteam om dine følelser, kan du også henvende dig til de lokale, offentlige tilbud.

Frontpage_mediaslider_02

Er du omsorgsperson eller pårørende til en person, der skal i dialyse?

At være omsorgsperson eller pårørende til en dialysepatient betyder, at dit liv vil ændres på den ene eller anden måde. Viden om hvad du kan forvente, vil hjælpe dig med at blive forberedt på den kommende tid. Lær mere om, hvad du kan forvente, hvordan du støtter din pårørende, og hvorfor det er vigtigt at tage vare på dig selv.

Lær mere

Hvad nu?

Intimitet

Det er muligt at bibeholde dit sexliv, mens du bliver behandlet med dialyse. Lær mere om intimitet og dialyse.

Motion og dialyse

Vedligeholdelse af dit fysiske helbred kan hjælpe dig med at få det optimale ud af din behandling. Lær mere om de måder, hvorpå du kan holde dig aktiv, mens du får dialyse.

Rejser og dialyse

Det er stadig muligt for dig at rejse, mens du bliver behandlet for en kronisk nyresygdom (CKD). Lær mere om, hvordan du rejser med dialyse.