Lær mere om dine behandlingsmuligheder

Det kan forbedre din livskvalitet og give dig ro i sindet, hvis du finder den behandling for din kroniske nyresygdom (CKD), der passer bedst til din fysiske og mentale livsstil.

De fleste personer, der lever med en kronisk nyresygdom (CKD), behandles med dialyse – enten i hjemmet eller på hospitalet. Dialyse er en proces, hvor dit blod renses for de affaldsstoffer og ekstra væske, som dine nyrer ikke længere kan filtrere ud. Ved dialyse renses dit blod gennem en membran, der efterligner en rask nyre. Denne membran kan enten være syntetisk som et dialysefilter, eller den kan være naturligt forekommende som bughinden. Under en dialysebehandling vil de små affaldsstoffer i dit blod flyde gennem denne membran og ind i en væske, der kaldes dialysatet, hvorved dit blod renses.

Patient, som får peritonealdialyse (PD) – metoder til dialyse derhjemme

Peritonealdialyse (PD) i hjemmet

Peritonealdialyse (PD) renser dit blod ved hjælp af membranen i din mave (bughinden), der fungerer som et filter, mens dialysevæsken er i bughulen. Som følge deraf kan denne type dialyse udføres i hjemmet, på arbejdet eller under en rejse af enten dig selv eller med støtte fra en omsorgsperson. Du kan udføre peritonealdialyse (PD) i løbet af dagen, eller mens du sover. Dette giver dig fleksibilitet til at planlægge din dialysebehandling efter dine daglige rutiner. Peritonealdialyse (PD) er en behandling, der typisk udføres hver dag. 

Treatment options page - Home Hemodialysis HD.jpg

Hjemme Hæmodialyse (Hjemme HD)

Hæmodialyse (HD) renser dit blod ved hjælp af en maskine og et syntetisk filter, der kaldes en dialysator. På samme måde som peritonealdialyse (PD) kan denne type behandling udføres i hjemmet enten i løbet af dagen, eller mens du sover. Muligheden for at kunne udføre behandlingen uden assistance fra en fagperson betyder, at du kan planlægge dine behandlinger udfra dine aktiviteter såsom, arbejde, skole- eller andet. Hjemmehæmodialyse (Hjemme HD) er en behandling, der typisk udføres 3-6 gange om ugen. 

Patient, som får hæmodialyse (HD) på hospitalet – dialysemetoder

Hæmodialyse på hospital (HD på hospital)

Hæmodialyse (HD) kan udføres på et hospital eller en dialyseklinik under tilsyn af en fagperson. Hæmodialyse på hospital (HD på hospital) kræver typisk, at du besøger hospitalet eller klinikken 3 gange om ugen. Hver behandling, varer mellem 3 og 5 timer. Din behandling vil blive udført under omhyggeligt tilsyn, og du vil kunne stille spørgsmål direkte til sundhedspersonalet. Derudover vil du være omgivet af andre, der modtager en lignende behandling.

Se dine behandlinger

Sammenligning af dialysebehandlingsformer

Det er vigtigt at huske på, at ikke alle typer af dialyse vil være egnet til dine fysiske, kliniske, eller mentale behov eller til din livsstil. Der er forskellige fordele og overvejelser tilknyttet hver behandlingsform. Du bør være forberedt på at diskutere disse med din læge for at sikre, at du vælger den behandling, der er den rigtige for dig.

Sammenlign behandlinger
Andre muligheder til behandling af kronisk nyresygdom (CKD)

Andre muligheder for behandling af kronisk nyresygdom (CKD)

Der findes andre typer behandling end dialyse, som du kan kan overveje. Hvis du opfylder de nødvendige krav, kan du overveje en nyretransplantation. For nogle vil konservativ behandling uden dialyse være en egnet mulighed.

Sådan lever du godt med dialyse

Lev godt med dialyse

Uanset hvilken type behandling, du vælger, er det essentielt at prioritere dit fysiske og mentale velbefindende under din behandling, for at du kan leve godt med en kronisk nyresygdom (CKD). Næste trin i din rejse er at lære mere om, hvordan du finder en sund livsstil og lever dit liv på den måde, du ønsker at leve det.