Omsorg for en person, der behandles med dialyse

Alle dialyseforløb er forskellige, livsforandrende og vil påvirke din dagligdag. Dette gælder ikke kun for dem, som lever med sygdommen – det påvirker også pårørende og omsorgspersoner som plejer og støtter gennem hele forløbet.

Det at drage omsorg for en person med en kronisk nyresygdom (CKD) kan være en udfordring, men også en berigende oplevelse. Du kan være nervøs på vegne af din pårørende, som er syg, eller for om du kan give vedkommende den hjælp og støtte, som der er behov for. Dette er normalt. Husk på at det er ligeså vigtig at du tager vare på dig selv. At forstå de forskellige påvirkninger, de forskellige behandlingskrav og de nye rutiner, du kan forvente, vil forberede dig på at håndtere udfordringerne og gøre jer begge i stand til at leve et godt liv.

Håndtering af dine følelser og livsstilsændringer

Håndtering af dine følelser og livsstilsændringer

At drage omsorg for en person, der starter dialyse, kan også være livsforandrende for dig. For det første kan det føles som en meget stor omvæltning, men efterhånden som du får en rutine, vil mange opgaver blive til daglige vaner. Der er flere måder, hvorpå du kan håndtere og tilpasse dig dit nye liv, dine følelser og den påvirkning, dialysen kan have på din livsstil. 

Peritoneal dialysis at home - What is Automated Peritoneal Dialysis (APD).jpg

Forstå din støtterolle i forhold til peritonealdialyse (PD)

Hvis den person, du drager omsorg for, overvejer behandling med peritonealdialyse, betyder det, at vedkommende vil udføre sine egne behandlinger i hjemmet, sandsynligvis om natten. Der er mange fordele ved at starte en hjemmebaseret peritonealdialyse, og der er et par måder, hvorpå du kan hjælpe med at få det bedste ud af de fordele.

Home home hemodialysis -  Preparing your home for Home HD

At drage omsorg for en person der behandles med hjemmehæmodialyse (Hjemme HD)

Hvis den person, du drager omsorg for, bliver behandlet med hjemmehæmodialyse, vil du muligvis spille en aktiv rolle i vedkommendes pleje. Fra VVS-installation, hjælpe med at udføre behandlinger eller overholde en tidsplan – lær om de vigtige valg du eventuelt kan hjælpe med at træffe.

Patient, som får hæmodialyse (HD) på hospitalet – dialysemetoder

At drage omsorg for en person der behandles med hæmodialyse på hospitalet.

Mange personer vælger at blive behandlet med hæmodialyse på hospitalet. Der er visse ting, som du bør vide for at kunne drage omsorg for dem og dig selv. Dialyse på hospitalet udføres flere gange om ugen og varer fra 3-5 timer. Dette er noget, som I begge skal forberede jer på.