Find de svar du har behov for

Viden om din sygdom kan hjælpe dig med at træffe de rigtige beslutninger, når du kommer længere frem i dit behandlingsforløb.

Nyrer er livsvigtige for din krop. Velfungerende nyrer fjerner affaldsstoffer og overskydende væske fra dit blod, holder vigtige mineraler i balance og hjælper med at regulere blodtrykket, producere røde blodlegemer og D-vitamin. Med andre ord sørger dine nyrer for, at din krop er sund og i balance.

Kronisk nyresygdom (CKD) er en lidelse, hvor dine nyrer gradvist mister deres evne til at fjerne affaldsstoffer og væske fra dit blod. Når dette sker, vil skadelige affaldsstoffer og væsker begynde at hobe sig op i din krop, hvilket gør dig utilpas og ude af balance. Selvom en kronisk nyresygdom (CKD) ikke kan helbredes, kan behandling hjælpe med at bremse udviklingen, kontrollere symptomerne og gøre dig i stand til at leve et godt liv.

Kronisk nyresygdom (CKD) påvirker begge dine nyre samtidigt. Selvom din krop har to nyrer til at filtrere affaldsstoffer, vil den ene nyre ikke fungere som "backup" for den anden. De fungerer som en samlet enhed, der renser din krop. Når du får stillet diagnosen kronisk nyresygdom (CKD), betyder det, at begge dine nyrer er påvirket og de kan ikke på tilfredsstillende måde filtrere affaldsstoffer og væske fra din krop.

Hvilke symptomer kan jeg forvente, med kronisk nyresygdom (CKD)?

Hvilke symptomer vil jeg opleve?

Da alle kroppe er forskellige, kan symptomerne variere fra person til person. Du vil eventuelt ikke bemærke dine symptomer, før din kroniske nyresygdom (CKD) er relativt fremskreden. Det er derfor, at nyresygdom ofte betegnes som en "tavs" lidelse.

Kronisk nyresygdom og dialysebehandling

Hvad forårsager kronisk nyresygdom?

I de fleste tilfælde skyldes kronisk nyresygdom (CKD) andre lidelser, der med tiden har forårsaget permanent påvirkning af dine nyrer. F.eks. er diabetes og højt blodtryk to almindelige årsager til kronisk nyresygdom (CKD). Andre potentielle årsager inkluderer cystenyre og andre kroniske sygdomme.

Baxter_DTP_Illustration_kidney_DK.png

Stadier af kronisk nyresygdom (CKD)

Kronisk nyresygdom (CKD) har 5 forskellige stadier, der rangerer fra stadie 1 til stadie 5. Det stadie, du befinder dig på, afhænger af, hvor godt dine nyrer renser dit blod på nuværende tidspunkt.

Håndtering af de følelsesmæssige aspekter af din diagnose

Håndtering af de følelsesmæssige aspekter af din diagnose

Det at blive diagnosticeret med en kronisk sygdom er en livsforandrende situation. Det er normalt, at du oplever en række følelser, når du har fået denne besked. I første omgang vil du føle dig chokeret over de uventede resultater eller ked af det eller bange for udsigten til at leve med en kronisk sygdom.  Måden hvorpå du håndterer disse følelser, kan påvirke dit fysiske og mentale helbred væsentligt i løbet af din behandling.

 

ChronicKidneyDisease_DK.jpg

Forstå de grundlæggende aspekter af kronisk nyresygdom

Det kan virke uoverskueligt at lære om, hvad en kronisk nyresygdom er, og hvordan den påvirker din krop. Derfor har vi opsummeret de vigtigste ting, som du skal vide, i en enkel oversigt. Download og print den ud, eller del den med din familie eller omsorgsperson. 

Download
MiniGuide_DK.jpg

Lær de nye begreber

At få stillet diagnosen kronisk nyresygdom og begynde dialysebehandling betyder sandsynligvis, at du møde en række ord og betegnelser, som du aldrig har hørt om før. For at hjælpe dig med at lære de mest centrale begreber, har vi lavet en lille ordliste. Download og print den ud, så du kan begynde at lære nogle af de ord, som du skal bruge.

Download
Læge, som underviser patient i at udføre peritonealdialyse (PD) derhjemme

Lær om dine behandlingsmuligheder ved kronisk nyresygdom (CKD)

Der findes flere forskellige behandlingsmuligheder for kronisk nyresygdom (CKD), og det er vigtigt, at du tager en aktiv rolle i forbindelse med at find den, der passer bedst til dig. Det næste skridt er at forberede dig selv på en samtale med din læge om, hvilken behandling der passer bedst til dine fysiske, følelses- og livsstilsmæssige behov.